söndag 18 januari 2015

Vecka 4-5

Denna lista innehåller i stort sett bara låtar från 2014. Det nya året har ju precis börjat.
Det känns som en bra mix av musikstilar. Två tjejtrios kan jag bjuda på, Sleater-Kinney
och Ex Hex. Se bilderna nedan, Sleater-Kinney överst.


1. Future Islands  (US)    Seasons (Waiting On You) var väl en av förra årets största indiehits. Det är väl inte mer än rätt att den får inleda denna lista. Detta syntpopband bildades i Greenville, North Carolina, men är numera baserade i Baltimore, Maryland. Singles är deras fjärde album.

2. Ex Hex (US) är en garagepoptrio från Washington D.C. som leds av sångerskan och gitarristen Mary Timony. Rips är de tre tjejernas  debutalbum.

3. Sleater-Kinney (US)  Ännu en tjejtrio, som rockar på ordentligt. De bildades 1994 i staten Washington. Gruppen var en viktig del av riot grrrl- och indierockscenerna i Pacific Northwest. De gjorde sig kända för sin sin feministiska och vänsterorienterade politik. De spelade in sju album innan de upplöstes 2006. Och efter ett åtta år långt uppehåll är de alltså tillbaka nu med ett nytt album, Surface Envy, som har hyllats stort i media.

4. AK/DK (UK) är ett synthpopnoiseband från Brighton. Albumet heter Synths + Drums + Noise + Space, vilket är en bra VDN-deklaration. "Made up from a multitude of electronic drips and tricks, with organic drums playing alongside the keys, AK/DK’s debut provides the noise, with space for progression, collaboration and interpretation. When you learn that AK/DK’s first gig  ogether (organised by krautrock legend and ex-Can member Damo Suziki) was an entire unrehearsed, improvised, hour-long series of beats and beeps in various guises, the album makes a lot more sense." The Line of Best Fit.

5. D’Angelo (US) Michael Eugene Archer är hans riktiga namn. Han är en 40-årig r&b och neosoulsångare från  Richmond i Virginia i USA, Han spelar även keyboards, hammondorgel, trummor, bas och gitarr, dvs ALLT. D'Angelo har släppt tre studioalbum,varav hans första, Brown Sugar, blev en stor hit 1995.

6. Blood Orange (UK) Minnesgoda följare av denna blogg vet att blodapelsinen har varit med förut här. I grunden handlar det om en enda person, Dev Hynes. Han är både sångare, låtskrivare,producent och författare och har också gått under namnet Lightspeed Champion. Hans musik är väldigt, snygg, lite slickad och distingerad. Han var en av få akter som jag hade velat se på Way Out West ifjol.

7. Low Roar (US) deltog ju vecka 48-49 med I’m Leaving. Den gick inte vidare till delfinal, men hade ändå fyra stycken fyror. Jag tycker att albumet 0 är ett av förra årets bästa och därför får man en ny chans med ett annat spår, den hymnlika Nobody Loves Me Like You.

8. Greyleg (UK) Samma gäller denna låt som den förra, dvs ett riktigt bra album (dessutom debut) ifjol och låten Kicking var med samma vecka, dvs 48-49, men räckte inte ända fram. Yours To Shake är mer rättfram än den förra.

9. The Drink (UK) är en londontrio som leds av sångerskan Dearbhla Minogue. Hon säger själv att de vill vara ”purveyors of ballsy and intelligent indie rock”. De finns på det anrika independentbolaget Rough Trade och deras album Company är unikt på det sättet, att det är första gången som Rough Trade har givit ut en skiva från ett osignat band.

10. Node (UK) Stäng alla dörrar och grindar och sätt er till rätta, för nu blir det åka av när vi far iväg med det japanska höghastighetståget Shinkansen. Lyssna gärna i bra hörlurar. Vänner av Tangerine Dream och Kraftwerk känner sig nog hemma här. I Node ingår fyra musiker och producenter. Ed Buller har t.ex. arbetat med band som Suede och Pulp medan Dave Bessell undervisar musik på universitetet i Plymouth.


Som vanligt har ni två veckor på er att lyssna på dessa tio låtar. Ni ska ha lämnat era
röster senast söndag den 1 februariHär är länken

9 kommentarer:

  1. 1. Future Islands 3p Indiehit ifjol. Men jag ledsnade ganska fort på den.

    2. Ex Hex 4p Gillade de Electric Prunes-svajiga gitarrerna.

    3. Sleater-Kinney 5p Bäst denna gång. Tuffa tjejer som framför denna låt med en väldig kraft. Tokhyllade och med rätta. Får kolla in hela albumet.

    4. AK/DK 4p Svängigt, stunsigt med en smula kraut.

    5. D'Angelo 4p Lite soul, r&b och Sly Stone blir en bra mix.

    6. Blood Orange 4p Gillar blodapelsinen. Sofistikerad funk-disco.

    7. Low Roar 4p Vacker! Lite för lång bara, annars en femma.

    8. Greyleg 5p Här har gråbenan nästan fått till en hit. Låter ibland lite som Supertramp i de lugnare passagerna.

    9. The Drink 4p Fin artpop. Lovande av de här ungdomarna. Det här ger mersmak.

    10. Node 4p Blir sugen på att åka detta japanska tåg. Inga antydningar till signal- och växelfel och andra struligheter i detta stycke som man är så van vid i Svedala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angående de rockande tjejerna i Sleater-Kinney, så skriver Consequence of Sound i en intervju Carrie Brownstein i detta band: "I admire Brownstein as the type of artist who further drives the nail into the coffin of gender stereotypes and myths that should’ve been buried decades ago. Her art answers, “Yes, women can rock as hard as men. Yes, women can be as funny as men. And no, a female artist doesn’t need a man behind her steering the ship in order to be successful.” Bra! Gillar detta band och jag hoppas att jag i framtiden inte behöver poängtera att det är tjejer som spelar denna fräcka rockmusik utan att det vore lika självklart att det är bra oavsett vilket kön det är.

      Radera
  2. 1. Future Islands 5p.
    2. Ex Hex 3p.
    3. Sleater-Kinney 3p
    4. AK/DK 2p.
    5. D'Angelo 1p.
    6. Blood Orange 2p.
    7. Low Roar 4p.
    8. Greyleg 5p.
    9. The Drink 2p.
    10. Node 3p.

    SvaraRadera
  3. Imponerad av Ingemar som lyckas hitta så manga guldkorn i så mycket olika sorters musik.

    1. Future Islands 5p Stor oenighet uppstod i min bekantskapskrets huruvida om detta är flipp eller flopp. Ena falangen såg låten som ett gammalt uttjänt tupggummi. Jag och den andra falangen betraktade season som ett av årets finaste popögonblick som kommer definiera musikåret 2014. Jag tror att den kommer dyka upp i reklamfilmer, TV-serier, filmer och indieklubbar i åratal framöver.

    2. Ex Hex 3p

    3. Sleater-Kinney 5p Håller med Ingemar att det inte är en frågan om kön. Frågan är om hur många band i rockhistorien som efter tjugo år efter sin debut och en bra bit in i medelåldern lyckas ha så här mycket driv och attityd? Till detta en rejäl dos hjärna, en fantastisk pipa och omgångens fräckaste gitarrspel.

    4. AK/DK 4p Låter som Kraftwerk – the man machine, Vilket aldrig kan vara helt fel

    5. D'Angelo 1p, Stor idol hos vissa roommates och hangarounds när jag bodde i ett kollektiv med förgreningar i den världsberömda lundafunken. Då lät han nog bättre. Idag detta fattar jag ingenting!

    6. Blood Orange 4p Efter flera lyssningar så börja jag gillar den

    7. Low Roar 5p Mäktig

    8. Greyleg 4p

    9. The Drink 5p den stora överraskningen, jag vill verkligen ha mer av detta. Vill se dem live under 2015

    10. Node 2p atmosfäriskt, men jag och långa instrumentaler är väldigt sällan kompatibelt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bugar djupt för din komplimang, Henrik!

      Radera
  4. 1. Future islands 4p. En bra dänga men hört den lite för mycket.

    2. Ex Hex 3p. Låter tidigt 70:tal, Kaj Kindvall, kunde vart The Sweets uppföljare till Ballroom blitz.

    3. Sleater-Kinney 2p En hel del muskler här. Klarar inte den gapiga sångerskan.

    4. AK/DK 4p. Svänger och bloppar på fint.

    5. D´Angelo 2p Jazzar på på tomgång här. Sången låter som tecknade lemurer från
    nån Disneyfilm.

    6. Blood orange 4p Nån sorts blue eyed chill wave soul om ni förstår vad jag menar.

    7. Low roar 2p. Dom hinner med refrängen 96 gånger här. För långt och mesigt.

    8. Greylag. 2p. Tror först att det är Low roar en gång till.

    9. The Drink 5p. Underbar sångerska. Låter som det där underbara tjejbandet från
    90-talet, glömt vad dom hette, jo Electrelane. Listans bästa.

    10. Node. 3p Massvis med analoga syntar, tyvärr blir det mer Jean Michel Jarre än Kraftwerk på den här men jag gillar de varma syntljuden. Skall lyssna igenom hela skivan.

    SvaraRadera
  5. 1. Future Islands (US) – 2
    2. Ex Hex (US) – 1
    3. Sleater-Kinney (US) – 1
    4. AK/DK (UK) – 1
    5. 5. D’Angelo (US) - 2
    6. Blood Orange (UK) - 3
    7. Low Roar (US) – 4
    8. Greyleg (UK) - 4
    9. The Drink (UK) - 5
    10. Node (UK) - 3

    SvaraRadera
  6. 1. Future Island: 4. Lika stolt som skamlöst cheesy. Kliniskt befriad från coolness och ängsliga sidoblickar. Hur reagerade jag första gången jag hörde den? "Är inte jag för frän för det här?" Jätterädd tvingades jag konstatera att jag inte är det. Eller jo lite förresten.

    2. Ex Hex: 3. Rakt och tryggt, inga snea vinklar som skämmer prydligheten och vanartar våra barn. Det är den här typen av rock som putsar rabatterna med nagelsax och klipper gräsmattan tre gånger i veckan. Det är rätt hyfsat faktiskt. Det blir till att köpa nagelsax.

    3. Sleater-Kinney: 2. En stor besvikelse. Monstertruck-rock.

    4. AK/DK: 3. Visst, eko av Kraftwerk och La Düsseldorf. Men inte övertygad, får liksom ingen lust att framleva mina dagar i Metropolis.

    5: D'Angelo: 4. Den här växer för varje lyssning, en av veckans bästa. För övrigt har låten renderats veckans roligaste omdöme: "Sången låter som tecknade lemurer från nån Disneyfilm."

    6. Blood Orange: 3. Nix, blir inte vän med den här.

    7. Low Roar: 1. Smickrar in sig med fingret i vädret. Low Roar är liksom Alt-J precis lagom tillrättalagda för galornas pokaler och tacktal.

    8. Greylag: 1. Jo, det låter verkligen Low Roar x 2. Det här är helt enkelt inte min kopp.

    9. The Drink: 5. Jaa! Här lyfte det ordentligt, och instämmer i tidigare röstandes hyllningskör. Fint fyndat, Ingemar.

    10. Node: 4. Bra avslutning. Ett organiskt tåg, i blodomlopp och fotosyntes genom de japanska alperna.

    SvaraRadera
  7. Jo, det är kul när man hittar ett fynd. The Drink är det nog inte många som känner till.

    SvaraRadera